Za mnoge iznenađujuće, ali Hrvatska Pošta ide u korak s vremenom - transformacija se neće odviti preko noći kao niti u jednoj slično velikoj organizaciji, no prepoznaju gdje se trebaju mijenjati i koje moderne trendove podržati. Od 2019. je u poštama diljem Hrvatske, uključujući i njih 20-tak u Zagrebu, moguće kupiti najpopularnije kriptovalute (Bitcoin, Ether, Ripple, Stellar, EOS), a prošle godine u ovo vrijeme povodom "Dana marke" 9.9. su izdali prvu hrvatsku "kriptomarku", povezujući tako svijet kriptovaluta i poštanskih usluga. Današnja nova marka je već treća "verzija" kriptomarke koju HP izdaje i kao i sve dosadašnje, ima unikatne motive.

hp%20logo%20mix

Vjerujem da većina vas zna otprilike što su kriptovalute i čemu služe, ali što je kriptomarka?

Hrvatska Pošta - pionir NFT-a

Kriptomarka ima fizički i digitalni dio. Fizički dio sadrži QR kod i "recovery phrase" koji vode do unikatnog Ethereum cryptocurrency računa, što je digitalni dio kriptomarke. Na tom se računu pri izdanju marke nalazi - NFT. Ovaj pojam već mjesecima pali i žari medijskim prostorom koji prati blockchain tehnologije, svi bi željeli nešto "ući" u NFT a nitko ne zna kako - a s druge strane, imamo HP koji se s NFT-ovima počeo baviti pionirski, prije godinu dana. Razlog zašto su se počeli baviti njime tako rano je što su imali odlične savjetnike i implementatore tehnologije, domaće tvrtke Node Factory i BitX koje su u toku sa svjetskim zbivanjima.

unnamed

NFT je akronim za "non-fungible token", a pojednostavljeno prevedeno predstavlja zapis o vlasništvu nečega koji je pohranjen na blockchainu. Od svojih početaka do danas, blockchain je najpoznatiji po svojem korištenju za kriptovalute. To je baza podataka raspodijeljena na milijune računala putem Interneta gdje su zapisani podaci sigurni od mijenjanja, a u većini slučajeva su i dobro autenticirani (zna se koji cryptocurrency račun na blockchainu je zapisao što), te je u zapise moguće dodavati i programski kod, poznat pod imenom "pametni ugovori" koji regulira što se smije raditi s podacima i omogućuje dodatne usluge s tim podacima.

Sve ovo navedeno se pokazalo idealno za financijske transakcije i usluge, no blockchain može puno više od toga. Jedna od usluga koja se može na ovaj način implementirati je zapis vlasništva nad nekim digitalnim podacima. Ti digitalni podaci se mogu povezati sa stvarnim svijetom (kao što slučaj ovdje, pa NFT predstavlja vlasništvo nad papirnatom poštanskom markom), a ne moraju (što se očituje u zapisima vlasništva nad čisto digitalnim sadržajima, npr. digitalnim umjetninama).

Kriptomarka

U slučaju kriptomarke, NFT koji se nalazi na Ethereum cryptocurrency računu koji je otisnut na papiru zajedno s pojedinom markom (ali koji nije dio same poštanske marke!) je digitalna potvrda vlasništva baš te papirnate poštanske marke. Papirnatu poštansku marku je moguće koristiti na pismima odnosno za plaćanje poštanskih usluga, no digitalni zapis je odvojena priča. Čak i ako pošaljete papirnatu kriptomarku nekome na pismu, zapis o vlasništvu na blockchainu će i dalje pokazati da ste je vlasnik vi (odnosno tehnički, vlasnik je spomenuti cryptocurrency račun). Ovo je zanimljiva ideja i bilo bi još zanimljivije vidjeti da li se može složiti mehanizam putem kojeg se kriptomarka može koristiti više puta, tako da putuje svijetom, i da na blockchainu ostane trag gdje je sve bila.

Kao što je slučaj sa svim drugim NFT-ovima, kriptomarka se može prenijeti iz tog originalnog računa u neki drugi - na primjer vaš uobičajeni cryptocurrency račun na Ethereumu, može se prodati i sl. Na samoj marki je QR kod koji vodi do informativne stranice o kriptomarki, iako bi bilo još bolje da vodi do informacije o baš toj konkretnoj kriptomarki, uključujući podatke s blockchaina.

Vrijednost kriptomarke

Nominalna vrijednost svake kriptomarke je 50 kn. To znači da se s njom mogu platiti usluge u HP-u u vrijednosti do 50 kn, no sama vrijednost NFT-a kompletno ovisi o tržištu. NFT-ovima je moguće trgovati na brojnim online trgovinama, npr. OpenSea, Rarible i Mintable.

No, kriptomarka je prvenstveno kolekcionarski primjerak i ne očekuje se da će se stvarno koristiti u poštanskom prometu - iako je to posve moguće. Ova treća verzija kriptomarke će biti izdana u 30.000 primjeraka. Za razliku od prijašnjih kriptomaraka Hrvatske Poštena kojima su bili različiti motivi, na ovoj verziji su u različitim bojama egzotični automobili. Zlatna Rimac Nevera u izdana je u 2000 primjeraka, srebrna u 4000, brončana u 6000, siva u 8000, a plavo-zelena u 10000 primjeraka. Dostupnost kriptomarke u prodaji počinje 9.9., kao što je već tradicija, na "Dan marke", i moći će se kupiti u Kriptocentru HP-a, te u njihovoj web trgovini i većim poštanskim uredima. Manji dio primjeraka će se moći kupiti s kriptovalutama na slobodnom tržištu, što ima za dobru stranu da su cijene za sve ostale fiksirane kad se kupuju od HP-a.

nevera_1

Rimac Nevera

Motiv najnovije kriptomarke je Rimac Nevera - veliki uspjeh iz Hrvatske koji je cijelu zemlju stavio na mapu automobilske industrije svijeta.

nevera_2

Radi se o pionirskom električnom automobilu koji se natječe - i najčešće pobjeđuje - najbolje konkurente iz globalnog miljea. Nakon velikog broja testiranja i recenzija od strane svjetskih stručnjaka, Nevera zaista opravdava sve najave u konktekstu najmoćnijeg hiper-brzog automobila i dostojan je motiv za tehnološku inovaciju kao što je kriptomarka.

Kolekcionari i poštanskih marki i automobila će biti zadovoljni.

HP je sponzor eventa podcasta Surove Strasti pod nazivom "Osobne financije i investicije" koji će se održati 16.9. u Bikers Beer Festivalu u Zagrebu

Previous Post Next Post