Jedno od najčešćih pitanja koje mi postavljaju ljudi koji su zainteresirani za neki oblik ulaganja je "u što uložiti" s kontekstom da rijetko tko ima vremena proučavati kretanja tržišta da bi znali koje prilike su najbolje u određenom vremenu. S druge strane, jednostavno je paušalno reći "ako je tako, onda najbolje odabrati S&P 500 i ne razmišljati previše," no iako je to dobar savjet, može rezultirati u puno neiskorištenih mogućnosti koje dolaze sa specijaliziranim fondovima ili izravnim ulaganjem u dionice. Ovisi o osobi i riziku.

Nisam financijski savjetnik, čak ni ne radim u financijskoj industriji, i ovaj tekst je informativan - nitko umjesto vas neće ulagati.

Kako razmišljati o financijskom riziku kod ulaganja

Ne postoji neka "standardna razina rizika" koja bi se mogla koristiti za objektivnu usporedbu i odlučivanje - svaka osoba ima svoj prag i sklonosti koje određuje što je za nju niska ili visoka razina rizika.

Jedan faktor koji uvijek utječe na osjećaj financijskog rizika kod ulaganja je vrijeme - u svojstvu "za kada nam trebaju ti novci." Bilo da se radi o planiranju nekog velikog događaja (npr. "želim kupiti stan za X godina") ili o biološkoj stvarnosti (dob investitora), vrijeme do isplate uvijek utječe na percepciju rizika. Što je dulje vrijeme na koje možemo čekati s isplatom, to rizičnije poteze možemo raditi. To je logično posebno za dob investitora.

Netko tko je u 20-ima si može priuštiti rizike, može isprobavati različite strategije, pokretati svoje firme, startupe, putovati svijetom, jednostavno jer ako se nešto loše dogodi, ima puno vremena za "popraviti." Zbog toga, ako mislite otvoriti vlastitu firmu ili prijeći iz industrije u industriju, razmislite da li vam je to bolje napraviti sada ili sa 60 godina. Naravno, uvijek se mogu dogoditi nepredviđene stvari i zato je potrebno rizicima i financijama upravljati strukturirano - dio bi ipak trebao biti nisko-rizičan, i taj dio bi trebao rasti s godinama.

Evo ilustracije: ako nam novci sigurno trebaju za tjedan dana, da li ćemo ih uložiti u nešto visoko rizično ili nisko rizično? Ako već znamo da nam novci trebaju za tjedan dana, zašto ih uopće uložiti negdje? Ne uložiti nigdje je recimo (iako tu ima puno za raspisati) najmanje rizično, pa onda slijedi da ako već znamo da nam sigurno apsolutno neizbježno trebaju ti novci za tjedan dana, a baš želimo uložiti, onda trebamo uložiti u nešto nisko rizično. Kao što smo pričali u epizodi Surovih Strasti, u tom slučaju nam treba "parking za novac," nešto posve neuzbudljivo kao što su novčani fondovi.

Što je kraće vrijeme investiranja, to je češći slučaj da ćemo birati to manje rizične načine ulaganja. Ovo je posve obrnuto od špekuliranja, gdje se zbog raznih razloga dogodi da se u ekstremno rizična ulaganja ide s namjerom da se iz njih izađe (i zaradi) u vrlo kratkom roku. Ali to je sasvim druga priča i nije tema ovog teksta.

U Geniusu je ovo izvedeno i eksplicitno već i kroz 2 glavne vrste ciljeva štenje: mirovina i svi ostali.

Genius robo-savjetnik

Genius je mobilna aplikacija ali i cijeli sustav u pozadini, koji omogućavaju otkrivanje granice rizika i lagano investiranje unutar tih granica.

Odmah na početku: za koga je Genius: Vjerujem da će najbolji korisnici Geniusa biti oni koji žele investirati srednjeročno i dugoročno (5 - 20 godina) i koji nemaju vremena ni znanja pratiti kretanja svjetske ekonomije da bi jednom ili dvaput godišnje rebalansirali svoja ulaganja.

Previous Post Next Post