Iako se ne bi reklo ako ste sa mnom na sastanku, ali zapravo volim pisati bilješke. Navika s faksa. Ono što ne volim je tražiti gdje su te bilješke i čitati ih nazad. Odgovor na to da bilješke trebaju postojati i čak i ih volim stvarati, ali da mi je pojam tekice dosta neorganiziran a i nošenje tekice okolo mi je nezgodno, je neki oblik elektroničke tekice. Pa naravno - postoje tableti! Ali, jeste li kad pokušali pisati rukom po tabletu? Po glatkom staklu ili plastici, sa plastičnom pisaljkom? Ja jesam, i ne sviđa mi se. Stoga je zvijezda današnjeg lifestyle bloga proizvod pod imenom "reMarkable 2": e-ink elektronička tekica!

E-ink, "elektronička tinta" je tehnologija koja je većini poznata kroz čitače elektroničkih knjiga kao što su Kindle. Za razliku od LCD i OLED zaslona gdje svaka točkica, svaki pixel svijetli u nekoj boji, doslovno odašilje svjetlo, zasloni s elektroničkom tintom se ponašaju kao površina na kojoj je nešto napisano tintom. To se postiže tako što je svaki pixel u elektroničkom papiru sastavljen od malih kuglica koje su crne s jedne strane a bijele s druge strane. Na svakom pixelu su elektrode koje stvaraju električno polje koje uzrokuje da se kuglice okrenu na jednu ili drugu stranu - i tako pixel postaje ili crni ili bijeli.

Zaslone s elektroničkom tintom nije moguće čitati u mraku, jer izgledaju kao "normalan" papir - mora postojati izvor svjetla koji ih osvjetljava - no zbog toga imaju jednu ogromnu prednost: daleko ih je lakše čitati. Drastično manje umaraju oči.

(Ne)umaranje očiju ipak nije glavni razlog zašto kupiti ovako nešto a ne dobar "normalan" tablet. Taj razlog je iskustvo korištenja odnosno konkretno pisanja po površini. Kod "normalnih" tableta se tehnički nikad ne bi mogla izvesti ovako dobra površina za pisanje olovkom. Osjećaj pisanja je kao da se koristi visoko kvalitetna kemijska olovka i teški, kruti papir, što ako niste nikad probali, vrlo preporučam. Ako nikad niste probali pisati s kemijskom koja košta više od 100 kn, preporučam, stvarno postoji razlika. Ta razlika je usporediva ovdje s pisanjem na staklu "normalnog" tableta u odnosu na pisanje na reMarkable 2. Olovka klizi. Trag je oštar. Nema prljanja.

U svojoj osnovi, reMarkable je samo jedna stvar: elektronička tekica. Omogućuje da nešto zapišete, to digitalno spremite i kasnije po potrebi "šerate" negdje. Bez distrakcija. Nema appova, notifikacija, jedva da ima podrške za WiFi. Sve što napišete moći ćete pregledavati na desktopu/laptopu i mobitelu. S mobilnom aplikacijom sadržaj možete šerati gdje god treba. Sve ostalo što uređaj može je više "gimmick" nego korisna mogućnost, čak do toga da je taj "cloud" zapravo nekakva izmaglica, jer nakon par dana korištenja, izgleda da se sadržaj prebacuje s uređaja na desktop ili mobitel direktno, kada su i uređaj i aplikacija aktivni, i zapravo nema nekog "clouda" gdje se sadržaj sprema. Odlično za privatnost, ali u današnjem poslovnom svijetu veliki minus za sve ostalo.

Moguće je odabrati između više simulacija pisaljki - od "tehničke olovke" sa istančanim tragom, do simulacije kista gdje je tablet čak osjetljiv na snagu pritiska - i sve to sa nekoliko različitih debljina pisaljki. Lako je moguće da će oni koji puno crtaju grafitnom olovkom ili kemijskom olovkom ovdje naći idealan način da svoje crteže izravno digitaliziraju, sa uređajem koji je namjenski napravljen baš za to. Dijelovi crteža se mogu selektirati, pomicati (cut & paste) i čak im se može mijenjati veličina (resize). Dvije dodatne mogućnosti su postojanje slojeva (layers) gdje će grafičari moći svoj rad napraviti kroz nekoliko različitih slojeva, te postojanje predložaka (templates) koji se nalaze u sloju ispod svih ostalih, a koji omogućuju pisanje ili crtanje uz nekoliko zanimljivih pomagala. Osim što su među predlošcima klasike kao "bilježnica s crtama", "bilježnica s kvadratićima", "checklista", i sl., jako su zanimljivi predlošci koji su specijalizirani za nešto, npr. kaligrafiju, crtanje perspektive, pisanje glazbenih nota, storyboarding scenarija i sl.

No mislim da su sve to nabrojano "gimmicks" - možda netko stvarno iskoristi reMarkable2 za neke od tih namjena, ali sumnjam.

reMarkable 2 (broj "2" je što se radi o drugoj verziji tog proizvoda) radi jednu i samo jednu stvar dobro: pisanje po e-ink površini, na beskonačno stranica, koje se mogu grupirati i pretraživati po naslovu, i koje se mogu šerati. Ako vam to nije dovoljno, trebati ćete potražiti dalje.

Detalji

Ponovno, osjećaj pisanja je odličan, vrhunski. Olovka je vrhunska (i ne treba baterije). Uređaj daje vrlo solidan osjećaj kad se drži u rukama, kao da je od jednog komada metala. Nažalost, i težak je kao da je od jednog komada metala pa vjerojatno neće biti ništa od pisanja "u zraku."

Stranice sa zapisima se mogu grupirati u grupe koje se nazivaju "Notebooks" i koje imaju svoj naslov, po kojem se mogu tražiti.

Aplikacije za mobitel i desktop/laptop se automatski sinkroniziraju sa sadržajem na uređaju, ali to ponekad šteka. Ako se nešto napiše i uređaj odmah ugasi (tj. stavi u "sleep mode"), novi sadržaj neće biti sinkroniziran. Zapravo, ne znam još u kojim okolnostima se događa ova sinkronizacija.

Po meni najvažnija stvar, digitaliziranje i slanje sadržaja direktno iz "tekice" radi ali taman dovoljno dobro da se ne žalim previše. Jedina opcija slanja direktno sa uređaja je na e-mail. S obzirom na jedinstvenu namjenu uređaja, nisam ni očekivao da će imati mogućnost povezivanja npr. na Slack, Telegram ili sličan sustav, ali bilo bi mi drago da se može povezati barem na Dropbox, Google Drive ili OneDrive. Sadržaj s uređaja se može "exportati" u formatima PDF; PNG ili SVG. Sreća u nesreći je da se putem mobilne aplikacije takav sadržaj može proslijediti bilo gdje, na bilo koji sustav na koji mobitel može slati, ali to uvodi dodatan korak i dodatan uređaj.

Opet, sve druge stvari su nekako "ofrlje" izvedene, očito uređaj nije zamišljen za tako nešto:

reMarkable2 podržava prepoznavanje rukopisa. O ovoj mogućnosti vrijedi reći 2 stvari: prva je da prepoznavanje doista radi, i to sa relativno neurednim rukopisima, a podržano je više jezika uključujući i Hrvatski, a druga stvar je da način na koji je to izvedeno čini tu mogućnost totalno beskorisnom. Umjesto da uređaj prepozna rukopis unutar šireg konteksta slike ili crteža - možda se radi o nekoj shemi sustava ili organizacijskom dijagramu, i tamo zamjeni rukopis korisnika sa "pravim" tekstom, jedino što prepoznavanje rukopisa radi je da pokuša prepoznati sve što se nalazi na stranici i to nudi za slanje kao običnu TXT datoteku, odnosno običan tekst. Svi crteži ili dijagrami na stranici će biti ili ignorirani, ili pogrešno prepoznati kao nekakav nerazgovjetan tekst. Što se tiče nekog brainstorminga sa crtanjem na sastanku, ta mogućnost kao da i ne postoji.

Podržano je i čitanje e-knjiga. Na uređaj se mogu poslati datoteke u PDF i EPUB formatima i onda čitati. Prednost ovdje je što je zaslon uređaja puno veći od Kindlea, te je tekst veći i čitljiviji. No to čitanje je rudimentarno, ne postoji search i ne postoji mogućnost selektiranja teksta i dodavanja bilješki (iako je moguće crtati i pisati po tekstu, što će se također sinkronizirati na druge aplikacije).

I na kraju, najveća loša strana cijelog uređaja, što zapravo u neku ruku govori o tome da je dosta dobar, iako vrlo vrlo specijaliziran u svojoj namjeni, je da olovku s kojom se piše nije moguće pričvrstiti na uređaj na bilo kakav stabilan način. Očekivao bi da se olovka može "umetnuti" u neki rub uređaja, ali najviše što se može postići je da se olovka labavo drži jednog ruba uređaja jer je magnetiziran. Neka je uređaj specijaliziran, neka su neki od featura izvedeni bez puno razmišljanja, ali ovaj detalj je jednostavno grijeh protiv praktičnosti. Oh well.

Krajnji dojam

Od 1 do 10, pri čemu je 10 najveća ocjena, i pri čemu sve ispod 5 znači da ga ne preporučujem, dajem ovom uređaju solidnu 7icu.

Prednosti:

 • Jako, jako dobar osjećaj pisanja
 • Cijeli uređaj ima solidan look & feel, kao da ga je dizajnirao Apple
 • Tko voli skandinavski minimalizam, bit će oduševljen (firma je iz Osla)
 • Dijeljenje sadržaja radi dovoljno dobro
 • Čitanje knjiga radi ok
 • Jesam spomenuo kako je dobar osjećaj pisanja?

Mane:

 • Skup za to što nudi (ograničene mogućnosti također podsjećaju na Apple, ali tu jednu stvar koju uređaj radi, radi savršeno)
 • Olovka se ne može "sakriti" u uređaj nego stalno ispada i riskira gubljenje
 • Nedorečena mogućnost prepoznavanja rukopisa
 • Nema mogućnost spajanja na "prave" cloud sustave za pohranu sadržaja kao Dropbox, Google Drive, itd. (iako se može modificirati firmware, a ako razumijete tu rečenicu, pogledajte i ovdje)
 • Sudeći po forumima, nemojte slučajno da vam uređaj ispadne na pod, jer unutra izgleda ima stakla ili nečeg slično krhkog, instantno se uništi

Gdje ga se može nabaviti? Samo na webu proizvođača.

Zašto je u lifestyle blogu? Zato što je classy, zato što privlači poglede, zato što nošenjem njega umjesto tableta i laptopa dajete no-nonsense dojam fokusiranosti na jednu i samo jednu stvar.

Da li će mi reMarkable2 stvarno koristiti u životu? Napisati ću za oko 6 mjeseci.

Previous Post Next Post