Nisam puno razmišljao o flouroscentnom materijalu na satovima, nije mi se činilo bitno, sve dok nisam naišao na sat koji to radi odlično. To iskustvo me je preobratilo i sad mislim da je to jedna od najvažnijih osobina satova.

Loom-o-ween 2020

Relative Time (YouTube kanal): Time For Lume-O-Ween 2020

Razlog tomu je vrlo jednostavan - prekrasno izgleda u 3 ujutro. Rekli smo da satove kupujemo zbog estetike.

Što je "lume"

"Lume" je engleska skraćenica od fraze "luminous substance", a u 99% slučajeva radi se o kemijskim substancama koje iskazuju flouroscentni efekt: nakon što se osvijetle normalnim svjetlom, osobito dnevnim svjetlom, počnu sjajiti u mraku. Većina ljudi je bar jednom u životu vidjela neku skulpturicu ili igračku koji su ili cijeli napravljeni od takve tvari, ili premazani bojom koja ima ovo svojstvo.

Zbog kemije i fizike, flouroscentni efekt u materijalima s prihvatljivom cijenom postoji samo u nekoliko boja, u rasponu od svjetlo zelene, preko tirkizne do svijetlo plave. Neki proizvođači su pokušavali proširiti spektar boje tako da u materijal ubace pigmente, no to izgleda točno tako kao što zvuči: svijetlo zeleni ili svijetlo plavi flouroscentni materijal s filtrom od nekog pigmenta - ne baš najbolje i znatno tamnije od originalnog materijala.

lume-colors

Sat vam može svijetliti u bilo kojoj boji - dok god je ta boja varijanta na svijetlo zelenu ili svijetlo plavu

Usput vrijedi spomenuti i još jednu tehnologiju koja je čini onaj preostali 1% svijetlećih satova: kapsule tricijuma. To je blago radioaktivni materijal s vremenom poluraspada od 12-tak godina, koji se stavlja u ampule koje su s nutarnje strane presvučene fosforom, i taj fosfor svijetli pobuđen radioaktivnošću materijala. Ne postoji opasnost po zdravlje jer je tricij, inače izotop vodika, vrlo blago radioaktivan. Emitira beta čestice, tj. elektrone, koji interaktiraju sa fosforom na gotovo identičan način kao što se događa u starim CRT televizorima i monitorima. To znači da postoji širina izbora boja, i neki proizvođači doista rade satove s raznobojnim osvjetljenjem. Prednost tricija je da se ne treba "puniti" svjetlom, jednako svijetli bez obzira na dan i noć. Loša strana je da garantirano gubi pola intenziteta svjetla 12 godina nakon proizvodnje ampule (što može biti puno ranije od datuma proizvodnje samog sata). Ampule s tricijem su zamijenile ampule s radiumom koje su se koristile prije 70-tak godina, i koje su puno više radioaktivne i čak štetne, no s vremenom polu-raspada od 1600 godina.

Nravno, neki proizvođači kombiniraju tehnologije.

Pojmovi i brandovi

Flouroscentni materijali su vrlo sigurni, nisu radioaktivni, no imaju ograničen kapacitet za svjetlosnu energiju koju mogu upiti da bi je kasnije ispustili po mraku. Kemičari i dalje traže spojeve koji bi svjetlili što dulje. Današnji flouroscentni materijali nemaju veze ni s flourom ni s fosforom.

Umjesto njih se koriste spojevi kao cink-sulfat (stari, danas rijetko korišten spoj) i stroncij-aluminat, u koji se još dodaje element europium da bi se dobila formulacija koja ima tržišno ime LumiNova, te je osnovana i istoimena tvrtka. Ova formulacija je razvijena u Japanu i prvo je korištena od strane tamošnjih firmi kao Seiko. Tržišno ime Super-LumiNova se odnosi na točno isti kemijski spoj ali malo tehnološki drugačije obrađen za satove.

Firma LumiNova je uspostavila tržišnu dominaciju, te je svojim proizvodima dala imena koja su također postala raširena i poznata na tržištu.

luminova

Najsvjetlija formulacija je "C3", blago žuta varijanta, a popularne su još BG-W9 (skoro bijela) i C9 (malo tamnije zelena).

Ako u tehničkim podacima sata piše da koristi BG-W9 lume, znači da su ciljali skoro bijeli ton i relativno veliki intenzitet svjetla.

Šampioni

Generalizacija je, no prema onom što sam vidio na recenzijama i uživo, veliki brandovi koji proizvode mehaničke satove paze na to da imaju i kvalitetan loom. Rijetko ili nikada se dogodi da objave sat s lošim loomom. Puno recenzija daje prednost Seiku kao šampionu na temelju toga da ako njihov sat uopće ima loom, taj loom će biti odličan. Meni je odličan loom na Orient Kamasu koji je sestrinska firma Seikou, i bude mi drago kad u 5 ujutro po mrklom mraku mogu vidjeti koliko je sati.

Puno je lošija situacija s proizvođačima baterijskih / kvarcnih satova, gdje recimo Casio i Citizen imaju redovno jako loš loom koji ne traje ni sat vremena nakon osvjetljavanja.

Kod mikro-brandova, bez obzira s koje strane svijeta dolazili, situacija može biti svakakva i treba pogledati specifičnu recenziju specifičnog sata. Tek ponekad ima nekih pravila, npr. od danas popularnih kineskih satova (a da su kvalitetni - ima ih sve više koji dostižu ili prestižu zapadne brandove), Pagani Design je poznat po osrednjem ili lošem loomu, a San Martin po odličnom.

Čemu to sve

Ozbiljno sam napisao - smisao svega je da super izgleda u 3 ujutro. Pogledajte ovo:

superluminova

U mraku kad su oči osjetljive i na malo svjetla koje satima daje kvalitetan "loom", zna biti prekrasno pogledati na sat i vidjeti kazaljke, oznake vremena i elemente dizajna koji svijetle u mraku.

A ako baš inzistirate, možete i očitati vrijeme.

Previous Post Next Post