Reklame za kozmetičke proizvode za kožu znaju biti negdje između dosadne i cringey, ali ovo nije jedna od njih.

Da li ste impresionirani kad naiđete na proizvod od kože - misli se na odjeću, obuću i nakit - na kojem piše "GENUINE LEATHER", po mogućnosti još ako piše nešto u smislu "talijanski" ili "made in Italy"? Ako da, ovo je post za vas! Bez obzira razmišljate li o cipelama, kožnim jaknama, ili remenima za satove od kože, ima nekoliko stvari koje treba imati na umu.

Ekologija

U 21. stoljeću ne možemo pričati o kožnim proizvodima a da ne spomenemo temu ekologije, zaštite životinja, i kvalitete života životinja. Nažalost, u ovom području rijetko tko ima što pametno za dodati. Proizvodi od "prave" kože su i dalje daleko superiorni po kvaliteti i izdržljivosti od umjetnih materijala, čak i ako proširimo malo cjenovni razred. Kao netko tko je iz razloga niže cijene ali i ekologije kupio trosjed sa rukohvatima od "skaja" i gledao kako se 3-4 godine nakon kupnje dotični skaj doslovno dezintegrirao u prašinu, zbog sunca i habanja, teško da ću napraviti tu grešku dvaput.

Banalna istina je da se proizvodi od prave kože danas rade od životinja koje idu u industrijsku preradu mesa. Ništa se ne baca, svaki dio životinje se koristi za nešto. Ne radi se o tome da od neke krave samo pojedemo meso a ostalo zatrpamo u neko odlagalište smeća, nego se ama baš svaki dio koristi za nešto, uključujući kosti i koža. Bilo bi doista šteta kad bi od goveda radili samo hamburgere a kožu negdje zakopavali ili spaljivali.

Da li je to idealna situacija? Ne baš. Radi li se ponekad o groznim uvjetima života za te životinje? Da. Imamo li alternative za masovnu proizvodnju? Ne baš, još uvijek. Možda jednom budemo.

Razredi kvalitete kožnih proizvoda

Odmah na početku: "Genuine Leather" (mogli bi prevesti kao "prava koža") je oznaka najlošije kvalitete kožnih proizvoda. Oznaku treba gledati kao "ako ništa drugo, barem je prava koža." I ništa više.

Pitanje je odmah, pa kakva druga koža može postojati? Ako je nešto od kože, onda je od kože, i to je to?

Genuine leather

Ne nužno. Česta pojava kod "Genuine Leather" proizvoda je da se radi o proizvodima koji se rade od ostataka iz proizvodnje skupljih prozvoda. Često se komad takve kože radi od slojeva raznih oblika ili čak podrijetla, zalijepljenih zajedno i obojanih da izgledaju jednoliko. Zbog tog lijepljenja i bojanja, neće trajati tako dugo kao drugi oblici, i trebati će barem povremeno obnoviti boju.

Slično gornjem opisu, postoji još nekoliko oznaka za kože koje ponekad treba izbjegavati: "bonded leather" - ono što je iverica za drvo: komadići kože zalijepljenih zajedno, "patent leather" - koža na kojoj je sloj laka, "corrected grain leather" - koža niže kvalitete koja je brušena i u kojoj su dodani sintetički materijali kao boja da se ne vide problemi.

Ne znači da su takvi proizvodi nužno uvijek loši - štoviše, uglavnom nisu - nego da ima boljih.

Top grain leather

Ovo je oznaka za kožu srednje kvalitete, koristi se masovno za sve proizvode od kože. Proizvodi se tako da se "puna" koža razne kvalitete brusi i obrađuje, te se na završni proizvod utiskuje tekstura i boja koju kupci očekuju. Ako kupujete neki razumno kvalitetan proizvod od kože, od torbica do jakni, vjerojatno se radi o ovom razredu kože.

Proizvodi od ovakve kože kad su novi izgledaju malo "plastično", kao da su lakirani, kruto na način na koji je plastika kruta, sa glatkom površinom.

Ovo je razumno dobra kvaliteta kože, i za većinu potreba sasvim ok.

Full-grain leather

Proizvodi od "pune" kože su rijetki, i to s razlogom. To su "heavy duty" torbe, remenje (pogotovo vojni opasači, da ne kažem kajševi), radne cipele, i slično.

Takva koža je na početku tvrda i kruta, ne kao da je od plastike nego kao da je od organskog punog materijala - što i jeste. Na koži se često vide prirodne teksture i nesavršenosti koje potječu još od životinje od koje potječe. Ovakva kože najčešće traje minimalno nekoliko desetljeća, a tu i tamo se nađu proizvodi stari i preko 100 godina.

Suede

Zanimljivo, ime na engleskom dolazi putem francuskog jezika gdje znači "švedska (koža)". Kod nas se zove "brušena koža" ili "antilop." Radi se o materijalu koja se radi od donjeg dijela "pune" kože, i to najčešće janjeće, iako nema pravila. Kako ne sadrži gornji, grublji dio pune kože, materijal je puno mekši i ima specifičnu teksturu, ali isto tako nije otporan kao puna koža. Konkretno, ne bi se trebao močiti.

Koju odabrati? Ovisi...

Puna koža može biti predebela ili prekruta za neke primjene, kao elegantne cipele ili jakne.

Brušena koža je često super mekana i udobna, ali nije tako otporna.

Sve ovisi. Srednja kvaliteta, "top grain" je najčešće najbolji izbor.

Nema prečaca da proizvod od kože bude "mekši" - treba se "razraditi" - bilo tvornički bilo putem nošenja.

Previous Post Next Post