Ovo pišem jer učim - najbolje mi je kad pokušam objasniti što sam naučio.

Iako bi u teoriji moglo postojati beskonačno različitih vrsta remenja za satove, u praksi, što zbog mode, što zbog lakoće izrade, se susreće nek nekoliko popularnih stilova. Mislim da to ima isti konačni uzrok kao činjenica da od svih pisaca, samo nekoliko njih su popularni, od svih aplikacija za mobitele na svijetu, samo nekoliko njih su jako popularne. Takva distribucija popularnosti ima "long tail" - par popularnih stvari na početku i ogroman broj slabo popularnih stvari. Bilo kako bilo, to isto se vidi kod dizajna bilo čega pa tako i satova odnosno remenja za satove. Ovaj put tema su metalni remeni, a neki drugi put ću pisati o ostalim vrstama.

Zašto uopće pričati o različitim narukvicama za satove? Gotovo svi satovi dolaze s narukvicama koje je dizajnirao i/ili napravio proizvođač satova i oblik narukvice je važan dio estetike sata. Isto tako, kod većine satova (ali ne svih!), narukvica se može mijenjati. Postoji cijela industrija, i to ne tako mala, koja se bavi samo zamjenskim narukvicama za satove. Da bi zamjenska narukvica dobro pristajala satu, i to specifično krajevima sata na koje se kopča narukvica, ona se mora prilagoditi svakom pojedinom modelu sata, što stvara istovremeno i ogroman broj malih ništa i relativno skupo pokretanje proizvodnje.

Ljudi često eksperimentiraju s narukvicama za satove da malo promijene stil sata, ili jer je originalna narukvica od proizvođača loša na neki način. Zamjenske narukvice postoje čak i za "pametne" satove kao što su Apple-ovi.

Oyster

Rolex je na početku proizvodio utilitarne i robusne satove. Njihov "oyster bracelet" je upravo takav - utilitaran i robustan, lagan za proizvodnju, te je danas po slobodnoj procijeni više od 80% metalnih narukvica za satove raznih proizvođača neka varijacija na ovu temu. Karike u narukvici imaju oblik "space invadera", koje se zajedno drže metalnim klinovima (grozan prijevod, na engleskom je "pin"):

strapcode-watch-bands-Watch-Band-Terminology-A-05

Karakteristično, karike su relativno dugačke, što izgleda elegantno no čine narukvicu relativno krutom, i karike se sužavaju što su bliže kopči. Narukvica koja započne sa širinom od 20 mm kod sata može završiti na 16 mm ili 17 mm kod kopče, što daje dosta elegantan izgled. Narukvice koje se ne sužavaju ili se ne sužavaju dovoljno, izgledaju previše utilitarno, pomalo barbarski. To je gotovo sigurno jer je takva moda, ali definitivno se vidi razlika u tih par milimetara.

Popularna varijacija na ovaj stil je da je središnji dio karike (kvadratičnog oblika) odvojen od dva dijela sa svake strane, te ima različitu površinsku obrdu od njih. Česta kombinacija je da je središnji dio uglancan do visokog sjaja a dijelovi sa strane su matirane površine. A ponekad se taj efekt postiže bez odvajanja središnjeg dijela i stranica:

oyster

Još jedna česta varijacija je razdvajanje karike u više od tri dijela, npr. 5 dijelova, sa različitim metalima i obradama:

oyster%20variations

Opet, ovo je toliko popularan oblik metalne narukvice da su svi drugi stilovi zapravo rijetki, iako su ponekad puno ljepši i/ili ugodniji za nošenje. Vrijedi se potruditi i naći sat čija narukvica je ugodna i oku i ruci.

President

Još jedan Rolexov dizajn... ovaj stil ima odvojen središnji dio od krajeva, i ovi su često različito obrađeni, a i jedni i drugi su vrlo kratki:

RolexPresidentbracelet

Popularnost ovog stila narukvice je vezana za popularnost varijante njihovog istoimenog Day-Date sata, kojeg su poklonili Eisenhoveru pa su ga počeli nositi i idući američki predsjednici.

Navodno je jako udobna narukvica, jer su karike s donje strane ravne i ima ih veliki broj, pa se lakše prilagođavaju obliku ruke:

president

Nažalost, ova vrsta narukvice je rijetka na satovima u "normalnoj" prodaji, no zato su tu kineske tvornice.

Jubilee i Beads of rice

Još jedan stil kojeg je započeo Rolex - varijacija na temu narukvice President koju su objavili za svoj 40-ti rođendan / jubilej, i tako je ostalo ime.

jubilee

Ova varijanta često dolazi sa središnjim dijelovima koji su od različitog materijala od krajeva, što malo pomaže "svečanosti." To je doista jedan od najsvečanijih stilova metalnih narukvica.

Varijanta u neku ruku, iako nema veze s Rolexom (konačno) je stil "Beads of rice" - "rižina zrna", gdje su središnji dijelovi otprilike veličine rižinog zrna. Ovaj stil su najčepšće promovirali Patek Philippe i Vacheron Constantin - među najuglednijim proizvođačima satova ikad. Također je vrlo svečani stil.

beads%20of%20rice

Milanese

"Milanska" narukvica koja vuće povijest iz renesansnih viteških oklopa, se izrađuje od ispletenog metala.

milanese2

Ovakva narukvica može izgledati i stajati dobro samo ako je dobro napravljena. Najzahtjevnija je za proizvodnju i ako nije napravljena dobro - ostavlja osjećaj kao da se na ruci nosi nekakav rupičasti lim. Vrlo neugodno, drugim riječima.

Kako takve narukvice izgledaju na ruci

Ok, teorija je jedna stvar, ali da bi se odlučili za neki stil, treba ga probati. Ne postoji zamjena za osobno isprobavanje, no možda pomognu fotografije:

ww-oyster

ww-milanese

ww-beads

ww-president

Previous Post Next Post