Kratki odgovor je uvijek: ona koju ste probali i najbolje paše. Hvala na dolasku, čitamo se drugi put!

O veličini sata se najviše priča kad nije moguće probati sat, tj. kod on-line narudžbe. Za ovo sam prilično uvjeren zbog vlastitog iskustva, jer imam sat koji je u teoriji daleko pre mali za moju ruku a koji pristaje savršeno, a isto tako sam isprobao veće satove koji bi u teoriji trebali biti savršeni, koji mi se totalno ne sviđaju jednom kad sjednu na ruku, i sve između.

U teoriji, što je veća ruka (ali tu mislim sve dijelove: ruka, zapešće i šaka), to bolje pristaju veći satovi.

Glavne dimenzije

Satovi kao trodimenzionalni objekti imaju 3 glavne mjere: širinu, dužinu i debljinu:

watch_dimensions

Svaka od ovih dimenzija će imati svoje poglavlje, ali najvažnije informacije su ove:

Ako je sat približno okruglog oblika, glavna dimenzija koja se nalazi u web shopovima i reklamama je promjer tog približnog kruga (na slici: "case diameter"), a ostale dimenzije treba tražiti po tablici detalja ili dokumentaciji. Iako je ovo doista vrlo uočljiva mjera i kad bi trebali birati jednu mjeru da daje osnovne informacije o satu, to bi bila ta, ipak se bez ostalih mjera ne može.

Sljedeća mjera koja jako utječe na vizualni izgled sata (a rekli smo da je u puno slučajeva to najvažnija osobina u današnje vrijeme) je njegova dužina u smjeru okomitom na ruku (na slici: "lug to lug"). To je dužina kućišta sata od početka do kraja, koja ovisno o kompletnom dizajnu može biti prevelika ili taman dobra, a rijetko premala. Mehanički je jednostavnije dodati još metala na sat na tom dijelu, i / ili debele stijenke kućišta nego napraviti vrhunski dizajn, pa jeftiniji satovi čak i ako imaju dobre ostale dimenzije, najčešće budu preveliki u ovoj dimenziji.

Debljina ili dubina sata je ukupna dubljina zajedno sa staklom / kristalom i stražnjim poklopcem. Zajedno sa prethodne dvije dimenzije, određivati će da li sat "lebdi" na ruci, ili se ugodno smješta uz kožu. Općenito, osim ako smisao sata nije šokirati gledatelja, što tanje to bolje.

Četvrta dimenzija, koja nije skroz vezana uz sat nego uz remen, je promjer onog dijela koji nosi remen (na slici: "lug width"). Moguće je imati sat koji je skladan po ostalim dimenzijama (opet, "sklad" uključuje i specifičnu ruku), a da nešto ne štima sa širinom remena.

Sve ove mjere se daju u milimetrima, i kao što možete pročitati u nastavku teksta, radi se često o razlikama od po nekoliko milimetara - ali ako niste probali jednostavno morate vjerovati na riječ: pošto se radi o estetici, te razlike od po nekoliko milimetara su iznimno vidljive i utječu na sklad sata i ruke.

Promjer sata

Nekada dok su postojali samo mehanički satovi, promjeri satova su bili za današnje pojmove skromni (35 mm do 39 mm za muške satove, oko 10 mm manji za ženske), najčešće iz praktičnih razloga: nema potrebe da budu veći ako su dovoljno čitljivi, pa se može uštedjeti na materijalu.

Dugo vremena se kao ideal za promjer muškog sata smatrao 40 mm. Gotovo svi poznati i ikonični satovi 20. stoljeća su imali promjer kućišta od 40 mm i širinu remena od 20 mm. I dan danas, ako imate nekako prosječnu ruku i nemate vremena istraživati dalje pa ga kupite "na prvu", takav sat će najvjerojatnije izgledati dobro, klasično i relativno sofisticirano bez puno razmišljanja.

Zadnjih možda 10-tak godina je trend otišao prema većim promjerima - što samo zbog mode, što zbog bolje ishrane i zdravijeg načina života koji "proizvodi" jače muške ruke (ovo je totalno paušalna rečenica). Bilo kako bilo, sve više muških satova i njihove publike gleda promjere od 42 mm naviše. Nekad su takvi satovi bili smatrani neozbiljnima i preuočljivima, no danas ih je uobičajeno vidjeti pa su ok.

Veće promjere najčešće imaju satovi "ronilačkog" stila (diver), gdje puno radijalnog mjesta zauzima funkcionalni bezel. Pošto su ovi satovi postali jako popularni, oni su glavni goniči ovog trenda povećanja promjera.

Paušalno se kaže da na zapešćima čiji opseg je oko 15 cm najviše paše promjer sata oko 40 mm, no to je jako paušalno. Stvarno je bitno znati da veličina sama po sebi, i ovdje, nije presudna, nego je bitniji opći dojam i kako sve sjeda.

watch_case_sizes

Duljina sata

Satovi su najčešće ravni odnosno pločasti, i kad se nose na ruci, zapravo se nosi metalna ploča određenih dimenzija. Ruke s druge strane nisu ravne nego su više ili manje zaobljene.

Duljina i debljina sata utječu na to kako će izgledati ta kombinacija ravne ploče koja se nosi na ruci i zaobljenosti te ruke.

Ako je sat previše dugačak, biti će praznog prostora s lijeve i desne strane kod remena, odnosno izgledati će kao da je sat dulji od promjera ruke iako on to možda nije, kao na ovoj slici:

watch_bad_fit

Treba izbjeći izgled zaokružen crveno na slici.

Mislim da je ovo dimenzija koja ima najviše utjecaja na to koliko će sat izgledati skladno na nečijoj ruci. Naravno, uvijek treba probati pojedinu kombinaciju jer ovisi o konkretnoj zakrivljenosti vaše konkretne ruke.

Za moj promjer zapešća od 20 cm, idealna duljina sata je negdje od 47 mm do 50 mm.

Debljina sata

Debljina sata zajedno s duljinom može značiti razliku između sata koji skladno sjeda u kožu i tkivo ruke, i sata koji izgleda kao da "lebdi" na ruci, odnosno samo dotiče ruku u nakoj maloj površini.

Zbog svoje konstrukcije, lakše je napraviti tanki kvarcni (baterijski) sat nego mehanički.

Vrhunski proizvođači mehaničkih satova se natječu tko će napraviti tanji sat, no tankoća ovdje dovodi do iznimno visoke cijene. Jedan od šampiona tankih satova, Altiplano Ultimate Concept od Piageta je tanak 2 mm. To uključuje svu mehaniku, zupčanike, zavojnicu, staklo, kućište, i nije baš da se može kupiti u slobodnoj prodaji, više je izložbeni primjerak. Malo realističniji Altiplano Ultimate Automatic od iste kuće je u usporedbi s ovim totalno pretjerano debel sa čitavih 4.3 mm, s cijenom oko 30.000 USD.

altiplano

Mi obični smrtnici se moramo zadovoljiti s debljinama mehaničkih satova koje rijetko kad idu ispod 11 mm, dok se kvarcnih, osobito digitalnih nađe i ispod 9 mm (ovaj link je na zanimljiv Casio promjera 45mm i debljine 8mm).

Popularan mehanizam za satove NH35 koji se danas nalazi u ogromnom broju satova pristupačne cijene praktički garantira debljinu sata od barem 13 mm.

Tanak sat praktički garantira da će se uklopiti u konturu ruke odnosno da će tek malo "uroniti" u kožu i time ne stršati previše.

Širina remena

Širina remena je jedna od zadnjih stvari na koje sam obraćao pažnju, dok nisam naišao na sat koji mi je demonstrirao koliko je bitna.

Opet ovisi o ukusu i konkretnoj kombinaciji cijelog sata i ruke, no odokativno, široki remen mi često djeluje nedovršeno, ili "barbarski", pri čemu mislim na scene iz filmova gdje gladijatori ili srednjovjekovni borci nose nešto takvog tipa. Jedan od ikoničnih filmova u zadnje vrijeme, Once upon a time in Hollywood je postao poznat i po ovakvom satu:

oot

Naravno, ako idete za tim izgledom, samo naprijed.

Meni osobno, za satove promjera do nekih 42, 43 mm, svaki remen širi od 20mm jednostavno izgleda preširoko. Čak bi rekao da to vrijedi i za promjere do 43-44 mm, ovisno o satu.

Tek jako široki satovi izgledaju skladno sa remenom širine 22 mm.

Opet, pitanje je ukusa i teško da ćete to vidjeti iz slike bez da stavite sat na ruku. Orient Kamasu je jedan od primjera, sat koji mi se inače jako sviđa, pogotovo u ovoj izvedbi:

kamasu

No na ruci, taj remen od 22 mm na satu od 42 mm jednostavno izgleda preširoko i neskladno. Za Kamasu imam i primjedbu da mi je za oko 2 mm predebel, ali to je već sitničarenje.

Puno remena svih materijala ima postepeno sužavanje, i dimenzije s kojim počnu nisu iste koje se nalaze na kopči. To je dobra stvar jer se može postići lagani prijelaz iz remena koji prati dimenzije sata na nešto što izgleda elegantnije što se više sužava. Tipični primjeri su metalni remeni koji počnu sa 20 mm i završe sa 18 mm ili 16mm na kopči. Neki satovi izgledaju fantastično samo zbog tog sužavanja.

Idealna veličina?

Teško da se može generalizirati koja je idealna veličina sata, jer toliko toga ovisi o ukusu, no evo što sam naučio na vlastitom primjeru:

  • Promjer: od 40 mm do 43 mm (i s jedne i s druge strane ima modela koji izgledaju dobro)
  • Duljina: od 47 do 50 mm
  • Debljina: do 12mm
  • Širina remena: 20mm

No ne znači da će biti primjenjivo i drugima.

Previous Post Next Post