Čudesno ljeto za tehnološke firme u Hrvatskoj

Javna tajna je da do prije 10 godina gotovo da nije bilo velike IT tvrtke u Hrvatskoj koja do tog statusa nije došla praktički isključivo kroz korupciju sa državom na dosta visokim razinama. Čast izuzetcima, no malo ih je. Umjesto "neoliberalizma" imali smo - i nastavljamo imati - crony-ism, koruptizam u kojem se država ponaša socijalistički ali samo prema odabranima. Sjetite se neke velike IT firme od prije 10-20 godina, i ogromna je šansa da mislite na neku na koju i ja mislim. Male su još ok koliko-toliko. Dok sam prije 5-6 godina bio aktivan kao IT novinar, upoznao sam kolegu novinara kojem su iz tih i takvih velikih IT tvrki prijetili u slučaju da objavi razmjere korupcije. Znači pazite to - tehnološke firme, ono što bi u nekom Hollywoodskom filmu bili šmokljani - su ovdje gangsteri koji prijete paljenjem auta, kuća i slično, u slučaju da se objave u novinama poslovi koji se sklapaju s državom. Podaci su poznati redakciji (ovog bloga, dakle meni), ali i barem 30-tak drugih novinara u sličnim pozicijama, te pravim redakcijama pravih novina - i svi se pravimo da nikom ništa. Ja naravno neću objaviti kako znam i o kojim ljudima se radi jer netko bi i dalje mogao dobiti ciglu gdje je ne treba.

Tek danas, nakon svih ovih godina od "privatizacije" i povezanog kriminala, imamo velike tehnološke tvrtke u Hrvatskoj koje su do toga došle svojim trudom, bez očigledne i aktivne korupcije. Blizu 30 godina od osnutka države, skoro jednako toliko od kraja rata. Tek sada. Ne prije.

Evo što se dogodilo ovo ljeto:

To su veliki iznosi, nije više džeparac. Neke od takvih poslova su "exiti", odnosno "izlazi", pojam koji se odnosi na to da pokretači (founders) tvrtki prodaju većinu svojih udjela u firmi nekom drugom, uglavnom za novac ili vrlo likvidna sredstva. No ne mora biti tako, još jedan česti način kupovanja na ovoj razini je razmjena dionica, gdje "stari" vlasnici dobijaju određeni broj dionica u novoj firmi - što je "potencijalan" novac ali je ipak novac. Moguće su i kombinacije ovih te nekih drugih mogućnosti - ne znači da netko čuvac novac ispod kreveta.

Neke od posljedica mogu biti:

  • Oveći broj ljudi s puno novaca koji će ulagati u druge tehnološke firme u Hrvatskoj. Kao što su Elon Musk, Peter Thiel i 20-tak drugih masno zaradili od PayPala i s tim novcima pokrenuli stotine novih firmi.
  • Vjetar u leđa svima koji imaju ideju pokrenuti nešto svoje.
  • Veća potražnja za radnicima odnosno stručnim kadrom kojim će se ove firme širiti - jer rijetko se kupuju firme da bi stagnirale.

Naravno, u svakom velikom poslu ima sivih zona i manjih ili većih muljanja, nećemo si lagati, no sve je to daleko bolje od doslovnih poslova za koje su napisani zakoni tako da ih dobijaju određene firme.

I za kraj, nešto za razmišljanje: kao što kaže legendarni Koza, preko 16 iznosa Nanobita je utučeno u brodogradilišta u Hrvatskoj.

49f2f47d213e1bb429f7255743782f61f7fcf0d0eb577b0da60d077887d9b03c

Previous Post Next Post