Ovo je tema koja me uskoro čeka i dosta me zanima: pri uzimanju ovećeg kredita, je li bolje uzeti veći ili manji kredit? Specifično, pitanja su ova:

  • Da li potrošiti ušteđevinu i uzeti manji kredit?
  • Da li likvidirati vrijednosnice (dugoročne, kupljene s planom za 10godina+) i druga ulaganja pa uzeti manji kredit?
  • Da li ugovoriti otplatu na rate (jednaki obroci glavnice) ili anuitete (jednake totalne uplate)?

Vidio sam puno rasprava na forumima ali i uživo, i skoro sve zanemaruju nešto što se zove "vremenska vrijednost novca." Ukratko to znači da ista količina novca (isti broj) ne vrijedi jednako danas i u budućnosti, u kontekstu onog što se s njim može kupiti. Da li će ta vrijednost biti veća ili manje ovisi što se s tim novcima radi. Pa su odgovori na gornja pitanja:

  • Ako gotovina stoji na bankovnom računu i ništa "ne radi", inflacija će dovesti do toga da vrijedi manje u budućnosti nego danas. Tj. danas se s tim novcima može kupiti više nego u budućnosti. Na primjer, ako je inflacija 3% godišnje (što je vrijednost koju svi priželjkujemo s obzirom na veliku inflaciju zadnjih godina), to znači da će se s istom količinom novca iduće godine moći kupiti 3% manje dobara i usluga nego danas. Godinu dana nakon toga, još 3% manje. Matematika kaže da 1000€ danas uz stopu inflacije od 3% će vrijediti kao 744€ za 10 godina. Ako je stopa inflacije 5%, današnjih 1000€ će vrijediti kao 614€ za 10 godina, ako stoji na računu i ne radi ništa. U tom slučaju, ako se novac ne ulaže da bi rastao, bolje je potrošiti ga i smanjiti si kredit.
  • Ako vrijednosnice (ali isto vrijedi za crypto i nekretnine, sve čija vrijednost raste) u tom slučaju imaju stopu rasta veću od EKS kredita, ne isplati se prodavati vrijednosnice da bi smanjili ratu kredita. Više se isplati uzeti veći kredit i periodično ga zatvarati djelomičnom prodajom vrijednosnica. Na primjer: ako vrijednosnica raste 7% godišnje i kupljena je u vrijednosti 100.000€, za 10 godina će vrijediti 196.715€. Čak iz stopu inflacije od 3%, to je 148.000€ u današnjoj protuvrijednosti za 10 godina. Kredit od 100.000€ s EKS 4% će ukupno koštati 148.000€ kroz 10 godina, ali inflacija će pojesti većinu te vrijednosti. Efektivno, uz inflaciju od 3% i kredite po 4%, banka na duge staze zarađuje cca 1%. Ili jednostavnije: rata kredita od 1000€ možda danas izgleda puno, ali za 10 godina neće biti. A vrijednosnice će i dalje rasti.
  • Otplata na rate znači da se svaki mjesec otplaćuje neki iznos glavnice, i kamate na ostatak glavnice. Iznos glavnice ostaje isti kroz cijelo vrijeme kreditiranja, a iznos kamata se smanjuje jer se glavnica smanjuje. Otplata na anuitete znači da se napravi izračun da se isplaćuje uvijek isti mjesečni iznos, u kojem se dio glavnice i dio kamate stalno mijenja. Na početku, većina uplate ide na kamatu, a na kraju većina uplate ide na glavnicu. Kod otplate na rate se na početku plaća veći iznos, koji se kroz vrijeme sve više smanjuje, jer se glavnica brže otplaćuje, te je ukupni iznos koji se vraća banci nešto manji. Kao što se vidi iz ovih primjera, 1000€ danas vrijedi više nego 1000€ za 10 godina. Ako je otplata na rate cca 1500€ mjesečno u prvih godinu-dvije, a otplata na anuitete 1000€ mjesečno, bolje je ići na aunitete, a tih 500€ uložiti negdje.

Naravno, svaka situacija je drugačija i svatko si treba sam izračunati što mu je najbolje. Nisam financijski savjetnik, i ovo su samo primjeri.